Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CentOS 6.x SSH Port Değiştirme [Test Edildi]
#1
Merhaba Arkadaşlar;

Bu konuda size Centos kurulu sunucunuzda port değiştirmeyi anlatacağım. Öncelikle belirtmek isterimki ben bu işlemi Centos 6.7 sürümünde uygulayıp çalıştırdım yani anlatım eksiksiz ve çalışıyor. Nette yazılan çoğu bilgi eksik veya çalışmıyor yada belkide eski sürümlerinde çalışıyordu.

Öncelikle Putty programi ile sunucumuzda login (giriş yapalım) olalım.
[Resim: uerrrtlx.png]

Açılan komut ekranında login oldukdan sonra nano editöru yoksa eğer yum -y install nano komutu ile nano editörünü kuruyoruz.

Sonra nano /etc/ssh/sshd_config komutu ile sshd_config dosyasını nano editörle açıyoruz ve #Port 22 yazan kısmı düzenliyerek yani başındaki # yi silerek ve belirlemek istediğimiz portu 22 yerine yazarak düzenliyoruz. (Örn: Port 9898) Ardından CTRL+X'e basıp karşımıza gelen kaydedilsinmi sorusuna y tuşuna basarak yani evet deyip Enterlıyoruz.
[Resim: n8jhqdri.png]

Sonrasında service sshd restart komutu ile değişiklikleri aktif hale getiriyoruz.
Kod:
service sshd restart

SSH Portumuz değişmiştir. Putty pencerelerini kapatmadan yeni bir putty oturumu ile sunucuya login olmaya çaşılıyoruz. Eğer sorunsuzca giriş yapabilirsek sorun yok demektir ama yinede bağlanamaz isek ki muhtemelen bağlanamayacaksınız,

Aşağıdaki adımlardan devam edelim.=>

Plesk Panel kullanarak basitce belirlediğiniz özel ssh portu için güvenlik duvarı kuralı ekleyerek belirlediğiniz port ile ssh bağlantısını sağlayalabilirsiniz. Öncelike Plesk Kurulum sayfasından Firewall eklentisini kurmanız gerekiyor. Zaten kurulu ise tekrar kurmanıza gerek yok. Eklentiyi kurduktan sonra İster Uzantılarım dan eklenti ayar sayfasına isterseniz Plesk panelin Araçlar ve Ayarlar menüsüne girerek Güvenlik sekmesi altından Firewall eklenti ayar sayfasına ulaşabilirsiniz.

Yapmanız gerek eklentiyi aktif değilse aktif etmek. Aktif ettikden sonra Add custom rule seçeneği ile yeni portu ekleme işlemine başlayabiliriz.
[Resim: 2.png]

Ardından resimdeki gibi match direction Incoming, Action Allow, TCP XXXX ekliyoruz ve tamam diyoruz. Ardından Apply Changes seçeneği ile yaptığımız değişiklikleri aktif ediyoruz. İşlem bu kadar ve yeni özel ssh portumuz aktif olmuş olması lazım. Eğer plesk kullanmıyorsanız aşağıdaki adımlardan devam ediniz veya varsa alternatif kullandığınız panelin bu şekilde bir eklentisi/seçeneği mevcut ise aynı mantık ile oradan da yapabilirsiniz.
[Resim: 1.png]


Centos üzerinden yapmak için ise şu şekilde,

Aşağıdaki komutları sırası ile uyguluyoruz. Sonrasında varolan oturumu kapatmadan 2. kez putty programını çalıştırarak yeni portumuz ile giriş yapmayı deniyoruz.
Kod:
iptables -A INPUT -p tcp -m state --state NEW -m tcp --dport 9898 -j ACCEPT
service iptables save
service iptables restart

Eğer yinede bağlanamazsak nano /etc/sysconfig/iptables komutu ile iptables dosyasını açıyoruz ve eklediğimiz port haricinde yukarıdaki gibi başka ssh portu var ise kod satırını komple silip kaydediyoruz service iptables restart ile servisi yeniden başlatıyoruz. (Kaydetmek İçin: CTRL+X ardından Y ve Enter)

[Resim: nb9tpmki.png]


ve tekrar yeni portumuz ile login olmaya çalışıyoruz ve mutlu son Smile

Olduda bu işe çorbaya döndü ve tum adımları uygulamamıza rağmen yine bağlanamadım derseniz aşağıdaki komutları uygulayıp tekrar login olmayı deniyoruz.

Kod:
iptables -I INPUT -p tcp --dport 9898 -j ACCEPT
service iptables save
service iptables restart


Not: Port değişme işleminde eğer sorun yaşamak istemiyor ve değişiklikleri geri alabilmek istiyorsanız putty'yi bir kaç kez çalıştırıp her pencerede login olun. İşlemleri sadece bir pencerede yapın ve diğer pencereler yedek dursun. Çalıştığınız oturumda bir sorun olması halinde diğer oturumlardan devam edebilirsiniz.

Not: Alıntı değildir Kaynak belirtmeden paylaşmayınız.
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  CentOS KDE ve Uzak Masaüstü Kurulumu Administrator 2 6,698 31-01-2016, 21:29
Son Yorum: Administrator
  CentOS KDE Desktop Türkçe Yapma root 0 4,725 30-01-2016, 14:40
Son Yorum: root

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi